Robert Vlach: Nikdy není pozdě začít podnikat jako profesionál

Robert se specializuje na rozvoj podnikání v Česku. Vybudoval profesionální portál www.navolnenoze.cz, který slouží jako zdroj informací, inspirace a podpory nejen pro živnostníky. Také vydal 1. českou tištěnou knihu pro nezávisléprofesionály a freelancery.

 

V rozhovoru se dozvíš užitečné informace, které Tě, doufáme, posunou blíže na cestě k založení svého vlastního byznysu, popřípadě vylepšení stávajicího.

 

Tak se vrhni do čtení!

Proč jsi vytvořil portál Na volné noze a v čem je jedinečný?

Portál jsem založil v roce 2005 jako vůbec 1. českou službu zaměřenou na podporu českých freelancerů a nezávislých profesionálů. Provozujeme katalog, ve kterém se prezentuje přes 800 převážně zkušenějších profíků, vydáváme asi nejčtenější blog o podnikání v Česku, pořádáme školení a srazy. Těch aktivit je opravdu hodně, z novějších třeba náš videoblog www.navolnenoze.TV nebo má debutová kniha Na volné noze: Podnikejte jako profesionálové.

 

Robert představuje svůj YT kanál, kde najdeš plno zajímavých rozhovorů s lidmi, kteří podnikají.

Doporučil bys mladým lidem začít podnikat už při studiích nebo je lepší nejprve získávat zkušenosti od firem?

Hodně lidí na volné noze začíná prostřednictvím bokovek a přivýdělků, zdaleka ne každý to koncipuje od začátku jako plnohodnotné podnikání. Myslím si, že je to velké plus, protože člověk, v tomto případě student, se tím pádem nemusí hned situovat do role podnikatele. Může zkoušet různé zakázky, třeba i externí spolupráci pro agentury nebo firmy. Touto cestou objeví činnosti, které ho baví a zároveň mají nejlepší tržní odezvu, popř. poptávku. Nicméně i začínající freelancer může sbírat zkušenosti firemní spoluprácí.

 

Podnikat se dá i jednoduše

Zdroj: FB stránka @navolnenoze

Jaké jsou nejčastější chyby začínajících podnikatelů a jak jim předejít?

Těch chyb začínajících podnikatelů, nebo buďme přesnější, nezávislých profesionálů, je hodně a obecně dost souvisejí s pomalým procesem učení, tzv. podnikatelské abecedy. Tu si můžeme představit jako soubor podnikatelských dovedností potřebných pro vedení prosperujícího byznysu nad rámec vlastní odbornosti (to, co chtějí zákazníci) a administrativy (to, co chce stát a zákon).

 

Návod na podnikání

Zdroj: FB stránka @navolnenoze

 

Právě mezery v podnikatelské abecedě jsou velice časté — profesionál nezvládá cenotvorbu, vyjednávání, hospodaření s časem, spolehlivost, nemá finanční či počítačovou gramotnost, to všechno sem spadá. Prevence je tedy jasná, naučit se celou abecedu, jakýmkoli rozumným způsobem, a posléze i mluvnici, tedy znát oborové zvyklosti a vědět, jak se hra hraje.

Pořádáš se svým týmem Think-tanky. Co si pod tím můžeme představit?

Ano, založili jsme vůbec 1. think-tank pro freelancery v Evropě, který se schází pravidelně 4× ročně v Praze, Brně i Ostravě.

 

Jde o uzavřená setkání, kde se jako podnikatelé bavíme velice otevřeně o byznysu, zveme si renomované experty jako hosty a sdílíme své podnikatelské know-how. Občas jsou z toho i zajímavé výstupy, ať už v podobě záznamu přednášky nebo doporučení v našich novinkách na sociálních sítích. Je to platforma stavěná pro pokročilejší profesionály, začátečníkům je určeno spíše školení, které vedu od roku 2007.

 

Přednášková místnost

Zdroj: FB stránka @navolnenoze

Před pár týdny ti vyšla nová kniha. Stala se ti během tvorby nějaká vtipná příhoda?

Ano, když jsem majitelům nakladatelství Melvil, které knihu vydalo, po 2 měsících psaní s obavami sdělil, že to vidím tak na 700 stran, Tomáš Baránek mi odepsal, že to je v pohodě, protože třetina bude podle jeho zkušeností vata, která se vyškrtá a bude z toho normální knížka na 400 stran.

 

Nedokázal jsem si představit, co se dá vyškrtnout, takže jsem si sám pro sebe řekl: „To je borec!“. Ale když dostal celý rukopis do rukou, tak sám uznal, že škrtat není co. Naopak jsem ještě přidal a hotová kniha má 760 stran. :)

Jak obecně fungují Toastmasters a může se k nim připojit každý?

Já už tedy nejsem aktivním členem, ale hodně jsem v Toastmasters působil a dokonce jsem zakládal ostravský klub, který funguje dodnes. Je to opravdu velice přátelská organizace, která napomáhá rozvoji prezentačních, rétorických dovedností na základě vzájemné pomoci a podpory mezi členy.

 

Ukázka, jak může taková schůzka Toastmasters vypadat

 

Dost lidí se dívá na kluby Toastmasters mezi prsty, že je to stereotypní a řečníci jsou „dobří“ jen v rámci klubových mantinelů, ale to není tak úplně pravda. Za ty roky v klubu jsem viděl řadu dosti dramatických osobních proměn z lidí, kteří ze sebe nedokázali vypravit větu, až po docela schopné a sebevědomé řečníky. To je malý zázrak.

 

Doporučujeme sledovat Roberta na sociálních sítích, protože tam najdeš i informace, které můžeš využít i jako budoucí zaměstnanec nebo pro zlepšení pracovních procesů. Pokud zakládáš své vlastní podnikání, tak držíme palce ať jde vše hladce a možná se potkáme někde na srazu. :-)

© JanaS, INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 21.06.2017 přečteno 3120x