Hledám práci. Jak na to?

Přišli jste o místo a snažíte se získat co nejdříve nové. Anebo máte prostě po škole nebo mateřské a potřebujete zaměstnání, nejlépe v oboru.

 

Rádi vám poradíme, jak postupovat, na co si dát pozor a jak zvýšit své šance na trhu práce.

 

První povinnost, která vás čeká a nemine, je osobní návštěva Úřadu práce. Toto setkání neodkládejte a uskutečněte jej nejpozději do tří dní od ukončení pracovního poměru, studia, mateřské anebo nemocenské. Tak vám totiž nevznikne časová mezera, kdy za vás neplatí pojištění ani stát ani zaměstnavatel, a vy tak nebudete muset doplácet zdravotní a sociální ze svého.

 

Pokud Úřad práce máte již za sebou a nepřinesli jste si žádnou potřebnou pracovní nabídku, čeká vás aktivní vyhledávání vhodných zaměstnání. Existuje více možností, jak hledat práci a my vám ukážeme ty nejčastěji využívané podle úspěšnosti:

1. Vaše kontakty

Až 30% uvolněných pracovních míst se nejdříve nabídnou doporučenému známému od úspěšného zaměstnance.

Je samozřejmě nejjednodušší obrátit se na vaše přátelé, příbuzné, bývalé spolužáky apod., ale určitě nedoporučujeme spoléhat se jen na tuto možnost.

2. Internetové portály

Jsou nejrozšířenější cestou, kterou zaměstnavatelé hledají nové zaměstnance. Je důležité vybírat si seriózní a spolehlivé stránky.

Na všech lepších portálech, stejně jako zde na www.inwork.cz, můžete ušetřit čas tím, že se zaregistrujete a zadáte různé údaje, které jsou pro vás důležité, např.:

 

  • o jakou pozici a obor máte zájem;
  • v jaké lokalitě;
  • mzdu;
  • konkrétní společnost;
  • další různé parametry.


Pak už jen jednoduše dostáváte nabídky přímo na váš email a nemusíte denně prohledávat spoustu stránek. Nastavte si zasílání nabídek ZDARMA na email ZDE>>

Zkuste se podívat přímo na aktuální nabídku práce ve vašem městě:


Praha

 

Brno


Ostrava


Olomouc


Plzeň


Liberec


České Budějovice


Hradec Králové


Pardubice


Zlín


Ústí nad Labem


Další města

 

TIP! Také můžete vyhledávat pouze vhodné nabídky, o které máte zájem. Zvolíte dané město

a najdete si filtr (u nás jej najdete v pravém horním rohu). Vyberete všechny podmínky, které vás zajímají (plat, místo, pozice, apod.) a necháte si vyhledat ty nejvhodnější pozice přímo pro vás. Nemusíte se tak prohrabávat desítkami nezajímavých inzerátů.

3. Sociální sítě na internetu

Poslední dobou vzrostl počet pracovních skupin i na Facebooku, stále ale platí, že Linkedin je jedinou čistě pracovní sociální sítí. Pokud máte svého vysněného zaměstnavatele - není nic jednoduššího, než si řádně připravit profil na Linkedinu a kontaktovat ho. Pokud nevíte, jak na to, ZDE se vše dozvíte krok po kroku.

4. Personální agentury

Je možné je navštívit jak osobně, tak kontaktovat přes emaily. Vždy však s životopisem, nejlépe vytisknutým i uloženým v emailové schránce, odkud jej můžete kdykoliv přeposlat třeba přes mobil.

5. Denní tisk

I zde se vyplatí hlídat si inzeráty s pracovními nabídkami, přestože to personalisté již vnímají spíše jako doplněk k inzerátům na internetu. Nikdy však nevíte, co najdete i v novinách, na billboardech, v časopisech, na letácích, apod.

Pár tipů, jak si zvýšíte své šance na nalezené vhodné práce:

 

Pokud máte jakékoliv otázky, napište nám do komentářů pod článkem. Jinak vám přejeme hodně štěstí při hledání práce a doufáme, že na našem webu najdete vše, co potřebujete :-)

© Tereza, INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 18.08.2016 přečteno 3280x