Rozhovor: Traktorista z povolání u Povodí Moravy

Není tomu tak dávno, kdy povolání traktoristy bylo jedno z nejčastějších v ČR.

 

V dnešní době, dávají lidé přednost práci v administrativě, ale dokážete si představit, jak vypadá takový den traktoristy?

 

Pak si přečtěte si článek o panu Miroslavu Skalkovi, který je traktoristou několik let. :)

1) Jak dlouho děláš u Povodí Moravy traktoristu?

Jako traktorista u Povodí Moravy pracuji cca 5 roků. V roce 1992 jsem nastoupil do práce, kde jsem každý den jezdil s malotraktorem. Tk. v okolí Bystřičky přehrady, která také spadá do působnosti Povodí Moravy. Zde jsem pracoval do roku 2010.

 

Přehrada

2) Co si myslíš, že jsou výhody a nevýhody práce traktoristy?

Nevýhody: U traktoru starší výroby -hluk, v létě horko a v nerovném terénu otřesy. Pokud pracujete jako traktorista několik let, může se Vám projevit onemocnění zad, protože při otřesech záda nejvíce trpí.


Výhody: Za zády Vám nestojí nadřízený, který by Vám neustále kontroloval práci. Po skončení směny si nenosíte žádnou práci domů. Nejlepší je práce s novými traktory, protože tu je daleko dokonalejší kabina traktoristy (klimatizace, vyspělé sedačky tlumicí otřesy, minimální hlučnost). Pak si člověk připadá, jak kdyby jel v osobním autě, prostě krása. 

3) Jak vypadá pracovní den traktoristy?

Po příchodu do práce je potřeba udělat základní údržbu traktoru, a pak se maká. Přes zimu tahám navijákem pokácené stromy (Zetorem 8441). Pokud je strom nahlý a nebezpečný, tak ho uvážeme a poté jej potáhnu do požadovaného směru.Jakmile ho kluci ořežou motorovou pilou -přetáhnu ho na skládku kulatiny(skládka stromů). V letních měsících seču trávu (břehy, ochranné hráze) od Lipníkanad Bečvou až po Karolinku v určitých místech, hlavně přes města, ValMez,Hranice, Teplice nad Bečvou, Vsetín atd. Trávu seču traktorem John Dyrr s Italskou kosou Moris s ramenem (jakou používají cestáři na příkopy podél cest).

 

Traktorista při práci

4) V jakém rozmezí se pohybuje plat traktoristy ve státní sféře?

Plat u nás je od 19 000 Kč/měs – 20 000 Kč/měs hrubého. Myslím si, že u soukromých zemědělců bude mzda asi vyšší, kvůli přesčasům atd. 

5) Popiš nejzajímavější věc, která se ti stala s traktorem.

Jednou jsem tak seděl na schůdkách traktoru asi 2 hodiny na poli na Malé Bystřici. Jakmile jsem si stoupl, traktor se začal převracet. Podepřel jsem traktor a řádně se zapřel, než přišel kolega, který mi pomohl traktor převážit. Vždy jsem se z podobné šlamastiky dostal. Nejdůležitější v těchto případech je hodně chladná hlava,zbrklost tam nemá co dělat (zbrklost = průser!!!!!) 

6) Co tě k této práci vedlo? Doporučil bys ji mladým klukům?

Nejvíce mě k této práci vedl pocit volnosti a práce v přírodě (být její součástí) a ne monotóní práce ve fabrice u pásu). Mladým klukům bych práci traktoristi bez problému doporučil, pokud, se jim libí ježdění a obsluha různých strojů.

 

© JanaS, INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 29.06.2015 přečteno 5607x