Marian a Filip: IT není raketová věda

Už vás také nudí články z IT oblasti, které hlásají, jaký je nedostatek programátorů a jaká je v této profesi mzda? 

 

Pokud ano, přečtěte si rozhovor s Marianem (vlevo) a Filipem (vpravo), kteří se živí zvyšováním odbornosti pracovníků a ukážou vám svět IT v jiném světle.

Popište nám nejčastější chyby, které dělají v životopise uchazeči v IT?

Marian: Nejčastější chybou v životopisech jsou vypsané technologie, které uchazeči pořádně neovládají, nebo s nimi mají jen základní zkušenosti. Uvedu příklad: Skoro každý člověk napsal do svého cívíčka UŽIVATELSKÁ ZNALOST LINUX. Uživatelská znalost Linuxu znamená, že umíte ovládat start, menu apod. Společnosti ale potřebují širší znalosti práce se systémem, jako je například ovládání příkazových řádků. Zájemci o IT pozice také často vypisují všechny pracovní zkušenosti, které mají. Na druhou stranu jim v životopisech chybí programovací jazyky, které opravdu umí. Nepůsobí ani dobře, když uchazeči častěji mění práci. Nicméně největší chybu vidím v tom, že se uchazeči na danou pozici ani nepřihlásí, protože nesplňují všechny požadavky uvedené v inzerátu.

 

Počítač

Zdroj: flicker.com

Doporučení: Délka životopisu na IT pozici stačí na 1 - 1,5 stránky.

Filip: K tomuto tématu se váže ještě jedna zajímavost -> Češi a Slováci mají nízké sebevědomí. Na IT pozici se nepřihlásí, pokud na 100% nesplňují požadavky firmy. Naopak v Indii nebo USA se lidé hlásí do výběrových řízení i v případě, že splňují 20-30 % požadavků.

Jaké jsou pravdy a mýty o IT?

Marian: První mýtus je, že když chce někdo pracovat v IT, tak potřebuje vysokoškolské vzdělání. Momentálně je trend takový, že se společnosti nedívají na to, jestli máte titul. Pokud uchazeč, který přijde na pohovor, odpoví na zadané otázky, má vyhráno. Dále si lidé často myslí, že pokud mají 25-30 let, popř. mají vystudovaný jiný než technický obor, tak se „ajtýčko“ vůbec nenaučí, což není pravda. Samozřejmě nebude lehké se naučit programovat, ale není to raketová věda. Když budete chtít, tak se to naučíte i ve 40ti.

 

Měli jsme uchazeče (věk 30 let) a pracoval skoro 3 roky v Albertu u pokladny. Přesto se programovat naučil. Nepotřeboval mít vystudovanou vysokou nebo informatickou školu. Pokud se bojíte matematiky, můžete pracovat na pozici systémového administrátora v Unixu nebo Linuxu.

 

Filip dodává: Vždy se dá i z juniorní pozice rychle posunout do seniornější. Vše záleží na vašich schopnostech a zapálení do projektu Pokud budete hodně šikovní, tak se můžete posunout na vyšší pozici třeba i za půl roku.

Slyšela jsem, že životnost člověka v IT je max 5 let a poté trpí ztrátou motivace, je tomu tak?

Filip: Když jsem pracoval v Red Hat, tak jsem každý rok postupoval výše a dělal jsem na několika projektech. Ztrátu motivace jsem neměl, protože jsem se učil pořád něco nového. Zatímco můj kamarád dělal x let na jednom projektu a pak byl v podstatě vyhořelý. Pak, když přešel do jiné společnosti, ho zase programování začalo bavit. Tedy suma sumárum, pokud člověk ve společnosti roste a dělá na různých projektech, tak vás to naopak motivuje a žene dopředu, ale pokud děláte pořád to stejné, tak vás to ubije.

Znáte seriál IT crowd? Myslíte si, že v něm dobře zachytili pracovní život „ajťáka“, nebo je realita jiná?

Filip: IT crowd je jeden z mých nejoblíbenějších seriálů. Myslím si, že dobře zachytili svět IT nejen v jejich době, ale také částečně i v naší. Dnes jsou ajťáci socializovanější, komunikativnější a mají už jiný lifestyle. Možná ještě dnes potkáte vývojáře v teplákách, vytahaném svetru a se špatnou hygienou, ale to je opravdu extrémní případ.

 

Přijde mi, že jedna z hlavních postav, Moss, je takový typický nadšenec do IT a žije tím.

 

Ve společnosti, kde jsem pracoval, bylo takových Mossů málo. Drtivá většina kolegů byla v podstatě normální. :) Větší socializace lidí v tomto oboru je ovlivněna hlavně pracovním prostředím, které společnosti vytváří (relax roomy, open space apod). Také se dost pořádají teambuildingy, kde lidé mezi sebou lépe komunikují.


Marian: Já se přiznávám, já jsem to nikdy neviděl...

Mrkněte na tematické video z IT crowd a jejich pohovoru.

Máte představu, jaký bude vývoj v této oblasti a jak se na něj připravit?

Filip: Určitě bude nástup nových technologií a frameworků (framework je softwarová struktura, která slouží jako podpora při programování a vývoji a organizaci jiných softwarových projektů.) To můžeme sledovat i dnes. Vyvinou se nové programovací jazyky, na které bude potřeba se připravit sledováním novinek a dodatečným vzděláváním. Existují top technologie, se kterou pracují top vývojáři, kteří musí mít široký záběr znalostí. Na druhou stranu jsou vývojáři, kterým stačí jejich dosavadní znalosti na udržení místa a nemají potřebu se učit. Jenže ti pracovníci, kteří se vzdělávají, lépe zvládají nové technologie, které přichází a rychleji pak ve společnosti rostou.

 

Výbava ajťáka

Marian: Člověk by se měl celý život vzdělávat. V oblasti IT to platí dvojnásob.

Co je digitální gramotnost?

Marian: V podstatě je to schopnost člověka ovládat/využívat informační a komunikační technologie. Úroveň digitální gramotnosti se neustále zvyšuje. Například v minulosti člověk uměl zapnout komp (počítač) a brouzdat po internetu. Tohle už byla známka digitální gramotnosti. Dnes už si v rámci této gramotnosti nainstalujete programy, dokonce zvládnete opravit i základní věci na počítači.

 

Digitální gramotnost

 

Vyrůstání ve světě technologii má velkou výhodu v tom, že když vyjde na trh nový tablet, android nebo konzole, dokážeme plynule pracovat s těmito zařízeními. Digitální gramotnost je možné také popsat tak, že aniž bychom se učili ovládat nové technologie, dokážeme s nimi intuitivně pracovat. Do budoucna se posune ještě dál, protože děti, které mají dnes 5-6 let vyrůstají obklopeny technologiemi na každém rohu.

 

Naopak starší lidé mají nízkou digitální gramotnost, protože v tomto prostředí nevyrůstali. U seniorů se můžeme setkat i s pojmem digitální vyloučení (digital divide).

Založili jste si společnost, která pomáhá lidem získávat odbornou kvalifikaci, můžou se vašich kurzů zúčastnit i lidé programováním neposkvrnění?

Filip: Ano, našich IT kurzů se může účastnit opravdu kdokoliv. Zrovna v minulé skupině jsme měli studentku, která má magisterský titul v pedagogice (občanská výchova a němčina). Už během kurzu nám říkala, že by hned z fleku šla pracovat do IT.

 

Pokud si nejste jistí, jestli je práce v tomto oboru to pravé ořechové, můžete si vyzkoušet dvoutýdenní začátečnický kurz. Když zjistíte, že to chcete dělat, máte možnost si dodělat další rozšíření kurzu. Funguje to tak, že my vás naučíme věci, které budete využívat v praxi. Pak vám upravíme životopis a ještě vám domluvíme pohovor. Musím říci, že zatím máme 100 % úspěšnost a všichni naši účastnici pracují ve velkých mezinárodních společnostech. :)

 

IT kurzy

 

Marian: Pokud chcete se chcete posunout někam dál, mrkněte na naše stránky.

 

Myslíte si, že holky do IT nepatří? Tak to byste si měli přečíst článek o CZECHITAS, který vás vyvede z omylu. :)

© JanaS, INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 03.08.2016 přečteno 2372x