Jsem obchodní zástupce a baví mě to!

Pracovní portály jsou zahlceny touto pozicí, často i když tak inzerát ze začátku nevypadá... Rozpoznat ho ale není nic těžkého. Požadavky: obchodní duch - prodejní dovednosti, odolnost vůči stresu, tah na branku, komunikativnost a může vám to být jasné... Pozice neoblíbená i oblíbená, avšak potřebná a rozhodně ne pro každého...

 

Lidi toto kontroverzní povolání hodně shazují a netuší, jak skvělé vlastně může být, když máte požadované vlastnosti. Proto jsme pro ty z vás, kteří jste někdy zauvažovali, že to zkusíte, udělali rozhovor s obchodním zástupcem, kterého tato profese živí už neuvěřitelných 20 let.

V jaké oblasti děláš obchodního zástupce a co je hlavní náplní tvojí práce?

Dělám pro firmu, která prodává veškeré chladírenské a mrazírenské zboží, takže hranolky, maso, zelenina, zmrzlina, vajíčka. Každý pracovní den jezdím za zákazníky (samoobsluhy, velkoobchody, restaurace, vyvařovny, školní jídelny) ve svém určeném rajonu a vytvářím s nimi objednávky, druhý den jim pak zboží dovezu. Toto se pravidelně opakuje. Nejsem podomní prodejce, to už je na mě silná káva. 

Jak ses k tomuto povolání dostal? 

K této práci mě přivedl kamarád – shodou okolností majitel té firmy. Nejprve si dělal obchoďáka sám, zákazníků ale přibývalo, a tak přišel jednou za mnou a řekl: „Ty máš takovou prořízlou hubu, ty by ses na to hodil, tak to pojď dělat!“ A bylo :-).

Musíš disponovat specifickými vlastnostmi?

Obchoďák musí přesvědčit lidi, že to, co prodává, je nejlepší na trhu, i když to někdy není pravda.

 

Ty věci jsou v podstatě u všech firem stejný (aspoň v té sféře, kde dělám já). Pak hodně záleží, jaký vztah si s lidmi vybudujete. Já už některé znám 10, 15 až 20 let, důvěřují mně i tomu zboží a nemusím tedy už nic vnucovat.

Jak normálně vypadá přijímací pohovor na obchodního zástupce?

V době, kdy jsem nastoupil já, na tyto pozice ještě pohovory nebyly. Když to chceš dělat, můžeš to jít dělat... V dnešní době už pohovory jsou, takže jako na každým pohovoru je třeba vědět o firmě základní informace a pak jen prověří, jestli máte na to tu pověstnou „hubu“ a jste obchodník tělem i duší. Většinou ale u pohovoru nejsou nijak náročný, tato pozice není zas tolik oblíbená a žádaná, takže někdy berou všechno, co dojde.

Poradil sis sám hned od začátku? 

Nejprve se mnou jezdil šéf. Dal mi do rukou mapu, řekl: "Pojedeme tam a tam.“ Takže jsem ve městě zastavil v první prodejně, pokusil se udělat „kšeft“, zeptal jsem se, kde jsou další prodejny a takto jsem si vytvářel postupně svoji stálou klientelu. Lidi jsou opice, a když se opice něco dobře naučí, pak už je to pro ní hračka a tak je to i s touto prací. Chvíli mi to trvalo, teď už v tom umím krásně chodit :-). 

Co děláš proto, abys sis zákazníka získal?

Denně do jedné prodejny přijde i 20-30 obchoďáků z různých firem. Aby měl obchoďák vyhráno, tak základ je být slušně oblečený, aby mu nesmrdělo z huby a byl galantní, protože na prodejně se to pak řeší většinou s vedoucími – s ženami. To byste nevěřili, co udělá hezká, vyžehlená košile a jemný nevtíravý parfém :-). Dále je potřeba nahodit americký úsměv a udržet si ho až do konce. 

 

Taky jsou v dnešní době hlavně mladí lidi agresivní. Musím prodat, musím prodat! I když si to v duchu říkám taky, snažím se to na sobě nedat až tak znát a jsem umírněný. Když se jednou řekne NE, je potřeba to respektovat. A přijít to zkusit zas o týden později :-). Nevzdat se. Jedna paní ode mě rok nevzala nic, ale já to zkoušel každý týden. A jednou mě pozvala do prodejny a řekla, že i když mě pořád posílala do pr_ele, nikdy jsem se nenaštval, a tak se rozhodla, že něco ode mě nakonec vezme. Byl to velký supermarket a od malých objednávek to skončilo u objednávek za 30 000 Kč. Dodnes jsem zůstali velcí kamarádi :-). Takže je moc důležitý pozvolný nátlak. 

A co plat? V jakém rozmezí se pohybuje?

Mám svoji fixní mzdu, kterou dostanu vždy. Pak je můj plat závislý na mém obratu. Čím je vyšší, tím vyšší je výplata, když neudělám nic, nedostanu krom pevné mzdy taky nic. Jelikož prodávám hodně i nanuky a zmrzliny, je samozřejmě víc peněz na výplatní pásce v létě než v zimě.

 

Nejvíc jsem měl 35 tisíc v hrubém, když byly otevřené koupaliště v létě. A nejmíň v zimě 11 tisíc v čistém. Ve firmách s jiným zbožím samozřejmě můžou být maxima i mnohem větší, taky je ale náročnější prodej. A záleží i na tom, kolik obchoďáků ve firmě je. Od té doby, kdy odešli tři moji kolegové, mám obraty výrazně vyšší.

Jaké jsou plusy a mínusy této práce?

Jsem člověk hodně společenský, takže mě na tom baví právě kontakt s lidmi, člověk si u toho docela pokecá a ještě si vydělá. Baví mě to budování vztahů mezi námi. Udělám první objednávku za 5000 Kč, pak se tam stavím za týden, nabídnu ještě nějaké věci v akci, a i když je z toho už jen 1000 Kč, klienta jsem si už získal a mám pak s nimi většinou přátelský vztah. Jsem vyučený instalatér, ale do montérek už mě nikdo nedostane. Baví mě i ta pravidelnost. Vstanu v 6, zajedu do firmy, pak sedím v autě, zajedu z bodu A do bodu B, C, až Z, přijedu, spočítám objednávky, pošlu objednávky a jedu domů. Dále je výhoda, že mám firemní auto, které můžu využívat i v soukromém životě. Musím si přeplatit naftu, ale za velmi výhodnou cenu. Pak už kromě vonítka do auta neplatím nic. Opravy, pneumatiky atd. všechno hradí firma. Taky miluji naše večírky. Slavíme spolu narozeniny, jsme všichni dobří přátelé.

 

Mínusy vidím v tom, že třeba v létě dělám od rána i do sedmi do večera. V zimě naopak ale můžu být doma už ve tři. A lidi jsou i dost často nepříjemní, já jsem na to ale zvyklý. Musím si udržet úsměv, pak jak zavřu ale dveře prodejny, občas kopu do auta a do šutrů a lítají ze mne sprostý slova. A pak mluvím jak kanál ještě chvíli i po zabouchnutí dveří auta. Třeba když paní vedoucí řekne, ať počkám 5 minut, nakonec je z toho půl hodiny, vedoucí se zašklebí a řekne, že nic nepotřebuje. I když ví, že nic nechce, dokáže dělat naschvály. To se stává opravdu často.

 

A samozřejmě i v této práci se stane, že dopletete objednávku, nedodáte zboží v termínu, ale až za týden. Pak mě zákazník volá a já musím umět profesionálně lhát, ale někdy mě dostanou.

 

Jsem však pozitivně smýšlející a řídím se tím, že prdel musí být, i kdyby na chleba nebylo. A oni mi to nějak odpustí:-)

 

Co si myslíte o práci: obchodní zástupce? Myslíte, že je to jen vnucování něčeho nebo to může být příležitost zajímavého výdělku a zábavy

© Eliška, INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 09.05.2016 přečteno 6968x