Tolerance v práci k tetování, dredům, piercingu

Pokud máte na svém těle nějakou extravagantní ozdobu, například červeně obarvené vlasy, pokérovanou půlku těla, piercing na viditelném místě a podobně, můžeme vás potěšit.

 

Doba se mění a dredy automaticky neznamenají „flákač bez práce“.

 

Od dob socialismu se v mnoha společnostech, zejména těch větších, zvýšila tolerance k netradičnímu vzhledu zaměstnanců.

 

Co se týče kolegů, ti většinou nemají žádný problém zvyknout si například na tyrkysové vlasy. Necelá jedna čtvrtina dala najevo nelibost. Kromě toho i zaměstnavatelé začínají být vstřícnější. Viditelné trvalé ozdoby jsou překážkou hlavně na manažerských pozicích, ve většině případů se ale firmy snaží zabývat tím, co máte v hlavě a ne tím, co na hlavě.

  

S největší tolerantností se setkáte zejména v zahraničních, případně mezinárodních firmách. Vstřícnost k nonkomfortnosti je jednoznačně plus pro firmu. Složení zaměstnanců je tak pestřejší, sami pracovníci si také váží jak své práce a příležitosti, tak respektují své šéfy.

  

U některých firem a pozic se podobné „výstřelky“ dokonce očekávají. Například různí kreativci v reklamních agenturách dávají rádi kreativitu najevo i ve svém vzhledu. Originální ozdoby najdete častěji také u různých uměleckých pozic, firem specializujícím se na akce (kulturní, teambuildingy, sportovní, apod.), často také v počítačových firmách, ve firmách specializujících se na služby pro mladé (oblečení, skateboardy, snowboardy, nápoje a jídlo, lasergame, apod.), u pracovníků barů, diskoték, hospod a mnoho dalších. 

 

I v současnosti se z hlediska zaměstnavatele extravagantní ozdoby dělí na přijatelné a nepřijatelné. Mezi ty druhé u nás stále patří dredy. Mnoho lidí k nim zaujímá předsudky typu: jsou špinavé, nedají se umýt, chytím od nich vši, apod. Proto s podobným účesem máte výrazně menší šanci získat práci, zejména práci s lidmi. Plnovous vám rozhodné neublíží například u manuální práce. Pokud plánujete pracovat venku, například v lese nebo v zemědělství, plnovous můžeme jen doporučit :-).

  

V České republice existují pozice, u kterých vám netradiční vzhled neublíží, ale také funkce, na kterých jsou zkrátka nežádoucí. Většinou se jedná o práci s lidmi (včetně prodavačky), obchodní zástupce, farmacie, bankovní, právní a vzdělávací sektor.

  

Přes to všechno se vždy najde někdo, kdo má negativní zkušenost. Zkuste vždy vnímat člověka jako celek a neudělat si názor v pěti minutách podle jednoho piercingu. Mohli byste tak přijít o skvělého kolegu a kamaráda, který vás na oplátku podrží v budoucnosti, až to budete potřebovat vy.

© Tereza, INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 15.04.2015 přečteno 5766x