Práce na zkrácený / částečný úvazek

Práce na zkrácený, nebo částečný úvazek výhodná ve více směrech jak pro zaměstnance, tak pro zaměstnavatele.

 

Běžná pracovní doba je 40 hodin týdně. O zkrácené pracovní době tedy mluvíme v tom případě, pokud je kratší. Vhodné např. pro maminky, které mají dopoledne děti ve školce, ale odpoledne už potřebují hlídat.

 

Ale nejen pro ně.

Kdo využívá zkráceného pracovního úvazku?

Zkrácená pracovní doba je otázkou dohody mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Pouze osoby, které pečují o děti do 15 let věku nebo o dlouhodobě nemocného člověka či ženy v těhotenství mají vymahatelný nárok na zkrácenou pracovní dobu. Pokud si práci chtějí zkrátit ostatní, nemusí to vždy vyjít. Nejčastěji takto pracují studenti, důchodci nebo právě třeba maminky s malými dětmi.

Dovolená

Občas nastávají nejasnosti ohledně čerpání dovolené. Je to ovšem velmi jednoduché a více méně stejné, jako při klasickém pracovním poměru. Pokud ostatní zaměstnanci ve firmě pracují 8 hodin denně a mají během roku 25 dní dovolené, vy jste na tom stejně. Počet dní zůstává stejný, počet hodin se zmenší o půlku. V reálu se tedy liší pouze náhrada mzdy za vaši dovolenou.

Výhody a nevýhody

Pro zaměstnance jsou výhody zřejmé. Více volného času, méně času stráveného v zaměstnání. Na druhou stranu jsou jasné i nevýhody. Pokud nemáte žádné vedlejší příjmy, jen těžko z platu na poloviční úvazek vyžijete. Pokud se ale k takové práci dostanete, pamatujte, že výše vaší mzdy musí být minimálně taková jako státem stanová výše minimální mzdy v České republice.

POZOR!

Pokud se rozhodnete pro práci na zkrácený úvazek, už na začátku musíte mít se zaměstnavatelem vyřešené odchody z práce. I když podle smlouvy máte být totiž v práci 4 hodiny denně, některé firmy toho zneužívají a nutí vás zůstávat delší dobu. Obzvlášť, pokud pracujete s kolegy s klasickou pracovní dobou. Ti můžou mít tendence tendence „zatahovat“ vás do práce i po vaší pracovní době. Vždyť oni přece taky ještě pracují. Ano, ale oni za to dostávají zaplaceno.

 

Dostanete firemní telefon? Jistě dobrá věc. Na druhou stranu zákazníci či obchodní partneři jistě nebudou respektovat, že zrovna vy pracujete pouze 4 hodiny denně a budou vám volat i v jiných hodinách. Opět bez nároku na mzdy v době vašeho volna. Zkuste si tedy např. s nadřízeným dopředu domluvit, že při odchodu z práce předáte telefon svému kolegovi, který pracuje celých 8 hodin, aby byli zákazníci spokojení a vy nemuseli pracovat i ve svém volném čase.

© , INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 15.07.2014 přečteno 14397x