Jak zvládat stres?

Stres je všude kolem nás a stal se běžnou součástí našeho života. Doba je uspěchanější, nároků na člověka je kladeno čím dál více a méně odolnější jedinci tomuto tlaku mohou lehce podlehnout.

 

Setkáváte se i vy se stresovými situacemi? Číhá na vás stres na každém kroku? A co vaše zaměstnání, ocitáte se neustále pod tlakem? Čím dál více lidí se pere s problémy, jež se týkají zvládání stresových situací. My vám dáme pár tipů, jak se s nimi zdárně utkat.

Co je to stres?

Neustále se o něm mluví, mezi lidmi, v médiích, u lékaře, ale víme vůbec, co slovo „stres“ znamená? Často si stres dáváme do souvislosti s některými nepříjemnými situacemi. V podstatě se jedná o určitou reakci našeho těla na zátěž, které jej vystavujeme. Lidé pod tlakem se najednou ocitají ve stresových situacích, což se značně promítá do jejich běžného života. Mění se jejich reakce i chování, a často může stres narušit i mezilidské vztahy. Stres sám o sobě není až tak úplně špatný. Mnoho lidí stres potřebuje k tomu, aby byli schopni dosahovat lepších výsledků. Pokud je ale stresu příliš, začnou se projevovat různé psychické problémy a poruchy, které je nutné konzultovat s lékařem.

Jak se stres projevuje?

U každého je to individuální, avšak společné znaky pro něj existují. Lidé při stresu pociťují určitý tlak. Jistě jste si toho všimli i na sobě, že když jste ve stresu, tak vás mohou postihnout následující symptomy:

 

  • Pocit úzkosti, strach;
  • Podrážděnost, přehnané reakce;
  • Bolest břicha, pocity na zvracení;
  • Zvýšený tlak, vyšší tep, svírání u srdce;
  • Bolest hlavy, apatie, deprese.

 

Výše uvedené příznaky jsou základní projevy stresu. Existují lidé, kteří se v podobných situacích často škrábou, mají tiky v oku nebo v koutku úst, žaludeční potíže nebo se jim zhoršil stav pleti a vlasů. Dlouhodobý stres je bohužel spouštěčem mnoha nemocí, a proto bychom se mu měli snažit vyhýbat, jak jen to je možné. Nejdůležitější je začít sami u sebe. Zaměřit se na naše vnímání lidí i situací kolem nás. Pokud máme například vznětlivou povahu, často si stresové situace vytváříme sami, aniž bychom o to nějak úmyslně usilovali.

Pozor na chronický stres

Klasický stres může přejít do chronického stavu velice rychle. Notnou dávku odpovědnosti má náš životní styl, který je hektický a značně se podepisuje na kvalitě našeho života. Pokud dlouhodobě vystavujeme naše tělo stresu, může přejít až do chronické fáze. Samozřejmě jsou s tímto problémem spojeny také zdravotní potíže, jako je migréna, celkové vyčerpání, únavový syndrom aj. Snažte se proto reagovat na varovné signály, které vám tělo vysílá a upozorňuje vás na to, že něco není v pořádku. Lidé svůj chronický stres řeší po svém. Někdo se nezdravě přejídá, což má neblahý vliv jak na zažívání, tak na klouby a později také na hladinu cholesterolu nebo vysoký krevní tlak.

Stresové situace v zaměstnání

Ať už se snažíme sebevíc, mnohdy se v práci stresovým situacím nevyhneme. Které jsou ty tři nejčastější a jak s nimi úspěšně bojovat?

1) Porady

Jak je známo, pracovní porady nebývají mezi kolegy příliš oblíbenou částí dne. Obvykle dochází ke střetu zájmů, protože ne všichni mají na danou věc stejný názor. Může dojít i k hádce a taková porada pak nikam nevede. Často se totiž lidé stresují už jen z představy toho, jak bude následující porada probíhat a jestli tam bude stejně napjatá atmosféra, jak u té poslední. Nechoďte na porady s předsudky! Tvařte se, jako by to byla vaše první porada. Pečlivě se na ni připravte, a pokud budete mít k dané věci co říct, navrhněte konstruktivní řešení. Rozhodně se nepouštějte do hádek a konfliktů.

2) Personální změny

Personální změny a různé reorganizace působí mezi zaměstnanci pocit nejistoty. To, že člověk chodí každý den do práce s pocitem, že neví, zda s touto pozicí a platem může počítat i v následujících dnech, je obrovský tlak na psychiku. Proto vidinu personálních změn sledujte bez předsudků. Pokud vás trápí nejistota, otevřeně se svého nadřízeného zeptejte, jak to s vaším pracovním místem vypadá do budoucna. Navíc změny pracovního charakteru nemusí být pouze negativní, můžete očekávat také povýšení nebo lepší plat. Zkuste se na to dívat z té lepší stránky.

3) Nový ředitel

Český národ je obecně pověstný tím, že nemá rád velké změny. Nový člen ve vedení firmy se pro zaměstnance může zdát jako obrovská změna. Neví, co od něj mohou čekat a bojí se toho, že si na jejich místa dosadí své lidi. Pokud ale do čela společnosti bude dosazen nový ředitel, vy, jakožto zaměstnanci o tom budete včas informováni a jeho záměry se v nejbližších dnech dozvíte. Nové vedení může naopak do firmy zanést čerstvý vítr a zmírnit problémy a konflikty, které na pracovišti panovaly ještě za stávajícího nadřízeného.

Mějte svůj stres pod kontrolou!

Tuto větu vám může říct každý druhý, ale jak to udělat? Jak ovládnout stres tak, abychom nebyli jeho otroky? Cesta je to náročná a zdlouhavá, ale pro ty, kteří opravdu chtějí a vytrvají, mám dobrou zprávu! Jejich vítězství nad stresem jim přinese obrovskou úlevu, lepší a kvalitnější život a méně konfliktů v mezilidských vztazích. To za to přeci stojí, ne? A teď jak na to? Velmi uznávaný a zkušený psychiatr, MUDr. Karel Nešpor, CSc., radí následující:

 

  • Změňte svůj způsob myšlení – naučte se myslet pozitivně;
  • Stravujte se zdravě, očistěte své tělo;
  • Buďte sami sebou, nehrajte si na to, co nejste;
  • Poslouchejte uklidňující relaxační hudbu;
  • Obklopte se pozitivně naladěnými lidmi;
  • Dobře si zorganizujte svůj čas;
  • Vyhledávejte humor, často se smějte;
  • Své starosti si nenechávejte pro sebe, svěřte se blízké osobě;
  • Choďte často na procházky do přírody;
  • Začněte cvičit – cvičení uvolňuje hormony štěstí – endorfiny.
© , INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 24.01.2014 přečteno 5809x