Nový rok – nový start

Je tu nový rok a s tím také spousta předsevzetí a závazků vůči nám samým. K nejčastějším patří změna zaměstnání anebo přímo nalezení nové práce.

 

Je tato doba vhodná na profesní zvraty a nové začátky? A mají novoroční předsevzetí vůbec smysl?

 

Pokud práci máte, ale cítíte, že to není ono, ničeho se nebojte! Nemá smysl se celý život trápit někde, kde se cítíte nevyužití, nevycházíte s kolegy, nebo bojujete se stresem. Využijte nový start v kalendáři k vašemu osobnímu rozvoji. Nemusíte hned dávat výpověď, nejdříve si zkuste oťukat trh práce a vaši pozici v něm. Projděte si více portálů, vyberte vhodné inzeráty, zkuste poslat životopis a motivační dopis. Uvidíte, kolik firem vám odepíše a pozve na pohovor. Hlavně neházejte flintu do žita - na ty nejlepší věci se holt někdy musí počkat :-). A důležitá rada: nenechte se zviklat! Ostatní jsou jiní, nežijí váš život, nevidí do něj. To, že oni radši budou na šéfa a práci nadávat nad pivem, ale neseberou dost odvahy na změnu, není váš problém. Pokud o nějakém vašem známém víte, že vás bude odrazovat, jednoduše se v hovoru s ním zaměřujte na jiná témata.

Náš tip!

Rozhodli jste se vyměnit současnou práci? Nechte si nejdřív chvíli času a prostoru na rozmyšlení a pátrejte po činnosti, která by vás bavila. Nikde není psáno, že musíte automaticky pokračovat ve vašem oboru.

 

Pokud hledáte novou práci a v současnosti žádnou nemáte, pak nemáte nad čím váhat! Od ledna se rozjíždí spoustu nových projektů, firmy získávají nové zakázky, dotace a schvaluje se roční rozpočet. Máte tedy velkou šanci uspět a získat pozvánky na více pohovorů než jindy v roce. Rovnou se můžete mrknout na nové nabídky práce nebo si nastavit zasílání nabídek z vašeho města přímo na email.

 

Jestli máte práci a měnit ji nehodláte, je možná právě teď čas popřemýšlet, kam byste se mohli profesně posunout. Už dlouho tajně pošilháváte po vyšší pozici? Chcete se naučit něco nového, ale byli jste na to moc líní? Využijte nových začátků a naplánujte si osobní rozvoj! Nový rok má velký psychologický efekt pro vás i vaše nadřízené, tak už na nic nečekejte a vrhněte se do toho rovnýma nohama.

 

Přemýšlíte o profesních předsevzetích? Nevíte, jestli vůbec má smysl si nějaké závazky dávat? Určitě má! Jen je důležité přihlížet k našim reálným možnostem. Pokud jsem absolvent a nemám žádnou praxi, určitě si nenaplánuju pozici manažera s platem 40.000 Kč čistého. Navíc na splnění cíle nesmíme spěchat, může se jednat o dlouhodobý proces (zejména pokud jde o tak oblíbené hubnutí :-). Pokud budete přemýšlet stylem: všechno nebo nic, bohužel se nejspíše splní to nic. Vyberte si radši jeden konkrétní cíl a postupně se k němu dopracovávejte. Pak si můžete být jistí, že všechny své síly napnete, abyste ho dosáhli. Počítejte s občasnými neúspěchy a sem tam si povolte nějaký ten hříšek (pokud máte cíl hledat práci 5 hodin denně, předem si ustanovte jeden nebo dva dny v týdnu na odpočinek. Takto naberete více síly a energie na dosáhnutí cíle a nebudete se utápět v depresi, že jste nesplnili denní plán. Tento "odpustek" si dopřejte zejména, pokud je vaše předsevzetí zhubnout - nejsme roboti a občas zhřeší každý. Místo, abyste si to pak vyčítali, vychutnáte si každé sousto dovolené dobroty a budete pak mít ze sebe dobrý pocit.

 

Přejeme všem hodně síly a nadšení do nového roku! Ať se vám váš start vydaří podle představ!

© Tereza, INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 11.01.2017 přečteno 813x