Anketa personalistů 2: S jakými šílenostmi jste se setkali v životopisech?

Připravili jsme si pro vás pokračování šíleností a kravin, které lidé píšou do svých životopisů. Nezapomeňte, že se svými CV prezentujete, a proto je potřeba uvážit, co do něj vložit.

 

Čtěte, smějte se a upravujte své životopisy. :)

Mgr. Jana Zvonková ze společnosti Sberbank CZ, a.s. 

Jana pracuje na pozici junior HR Generalist a podělí se s vámi o perličky v životopisech.

 

Věty, po kterých vás na pohovor zřejmě nepozvou:

  • Vážená firmo, dovoluji si reagovat na Vaši nabídku volné pozice zveřejněnou na internetových stránkách. Podařilo se mi během jednoho víkendu vydělat roční mzdu. Dosáhl jsem toho pochopitelně prací.
  • V callcentru už jsem měl příležitost pracovat ale nešel jsem do toho. Myslim že bych ty práci rozuměl a dokázal bejt přínosem.
  • Dobrý den, studuji VŠ ve zkrácené délce studia, čímž bych rovnou chtěla říct, že mé časové možnosti jsou schůdné pouze ve čtvrtky (od 12:00) a pátky. I přesto bych o sobě ráda řekla, že administrativní práce mne vždy bavily
  • Ve velice krátké době jsem se vypracovala na pozici Back Office a rozjížděla odvětví bankovnictví společně s ředitelem ve firmě (...).

 

Reakce na inzerci administrativní brigády: Vážená paní, Vystudovala jsem Francouzkou literaturu v Damašku.

V čem vidíte přínos pro naši firmu? Upřímně řeknu, že nevím, jaký vidím zatím přínos, ale budu se snažit být pozitivní

V čem vidíte přínos pro naši firmu? Začínám naplno a postupně přidávám.

Výběrové řízení na pozici statistika: Matematika mě opravdu baví a jsem dobrá počtářka. Pytagoriáda, 3. místo.

Dosažený úspěch: dlouhodobě profitabilní v online hrách jako je poker.

PC znalosti: Mikrosoft Word (a v CV všechny odseky mezerami), Windows media player 

Nejuniverzálnější věty světa, které personalistům nic neřeknou: 

  • Přínos pro naši firmu: Neocenitelné zkušenosti získané dlouholetou úspěšnou prací na různých pozicích
  • Rád bych získal nějaké důležité zkušenosti pro sebe a na druhou stranu bance poskytl všechny svoje schopnosti, dovednosti a usnadnil tak všední rutinu.
  • Domnívám se, že mé znalosti a kvalifikace odpovídají požadavkům potřebným ve Vaší firmě na pozici prodejce spotřebního materiálu do tiskáren.
  • Náplň práce: lehká administrativa

 

Komentář od Jany: co si máme představit pod lehkou administrativou? Buďte vždy konkrétní.

Uhodnete, co do řady nepatří?

Jsem pečlivá, svědomitá, komunikativní, prodejná, ochotná, aktivní, energická.


Jsem zodpovědná, chytrá, adekvátní, společenská, vstřícná, samokritická. 
Koníčky a volný čas: hudba, psaní, filmy, četba, plavání, procházky, kolo, sebereflexe

 

Komentář od Jany: Nejste jediní, kdo má dovednosti a záliby takto napsané. Zamyslete se, jak se na to musí tvářit personalista, když mu chodí denně třeba 100 obdobných odpovědí.

Alena Hroncová (Senior Consultant ) a Klára Hnátová (Research Consultant ) ze společnosti SYNERGIE s.r.o. 

Konzultantky personální agentury nám napsaly, nejen čemu se vyvarovat, ale také, jak se tomu vyvarovat.

 

První věcí je fotografie, ne často příliš profesionální.

Výjimkou nejsou fotografie usmívajícího se beach boye z pláže či slečna s našpulenými rty.

Oblíbená jsou také selfie fota, u fotografií s více lidmi na snímku pak tápeme a hádáme, který z nich je vlastně kandidát.

 

Velikou oblibou je užití speciálních fontů, formátování a znaků. Záleží na vkusu člověka, ale my doporučujeme: informace mají být jasné a stručné, ne se zbytečnými malůvkami nebo barvičkami a dokonce i stíny.

 

Také některé informace o vašem soukromém intimním životě nebo názory, kam se ubírá náš stát, je dobré vynechat úplně.

 

Také přílišné sebevědomí či striktní výpis společností, kde rozhodně pracovat nehodláte, nám moc nepomohou a upřímně netušíme, co si s nimi počít.

 

Nedávno jsme dostali životopis od kandidáta, jehož email byl cernamamba@... Věřte, docela nás to vylekalo. Tím chceme upozornit, že veškeré emaily a přezdívky, na které ve svém životopise odkazujete, prosím držte na profi úrovni.

Borec nakonec

Anonymní pán se ucházel o krátkodobou administrativní brigádu a vytvořil tento motivační dopis, o který se s námi podělila nejmenovaná česká společnost.

 

Dobrý den,
jsem vedený na úřadu práce, protože nejsou zaměstnanci s platebním sáčkem 20.000 korun mi najít zaměstnání, bylo mi sděleno, abych sám si hledal zaměstnání... Rád bych zaparkoval do teplé recepce či vrátnice, budete mít výhodu, jsem kripl, částečný invalidní důchodce, takže nebudete za mě odvádět daně, naopak úřad práce vám bude dělat dojnou krávu ve smyslu příspěvek na mobilitu.

 

Jsem čistotný, nekouřím a nepiji a voním. Kdysi jsem sloužil na UK v recepci s hotelovým systémem. ( ... ) V letech 2007, firma zanikla. Já nejsem vyučený, protože jsem vyrůstal u nevlastní matky a pak po dětských ústavech. V děcáku, který se nazýval od slova pastýř jsem se zmínil jednomu soudruhovy vychovateli, zda bych se mohl vyučit s tím, že bych měl v budoucnu vstupenku do zaměstnání se mi jevilo docela logicky. Jenže soudruh vychovatel si utřel slzu a zavolal své kolegy, abych je pobavil a řekl jim svou dobrodružnou myšlenku a svojí napínavou myšlenku k následnému vzdělání pro budoucí život..A tak jsem začal vyprávět o prvotní matce, která si mě brala do školy na Esperanto občas na leasing z ústavu. Naučila mě číst a psát, ale po slepu psát na psacím stroji jsem neuměl jako ona. Prostě mravenčí frázová slovíčka a zase slovíčka a naopak obrácený háček... Dle mých slov chtěli soudruzi vychovatelé se dozvědět ještě více a začali sborově prosit: prosííím, prosííím.. vyprávěj nám svojí představu o budoucím vzděláním...No chtěl jsem jen dodat ,že se chci vzdělávat, abych neměl překážku v hledání práci a nemusel mačkat rádiovku na osobním-kádrovém oddělení... Jenže jeden soudruh si mě posadil na klín, uronil slzu a pohladil mě a řekl: víš Jeníčku, my tě necháme zadarmo vystudovat ze státních peněz a ty z nás pak uděláš vola...A víš co Jeníčku, nemysli, protože my myslíme za vás... A od té doby jsem nezaměstnaný...

 

Jinak, jsem italský typ, nebojte čoud nejsem... Německy se domluvím a anglicky umím, jako když sestra kouká z okna... Jsem svobodný, platím nájem a potřebuji penízky, abych mohl zrenovovat koupelnu... Mám dar od Boha, že umím člověka pěkně nasrat, jsem upřímný... Životopis vám nic neřekne, protože jako podnikatel vás bude spíše zajímat poslušnost v zaměstnání. Určitě jste četli mnoho pracovních životopisů, ale když se nad nimi zamyslíte, tak si za tu dobu člověk nemohl stihnout dojít na WC... Takový životopis nemám ani já... jedeme dál, znalosti, počítačové – Word, Excel, Internet. Zájmy, šachy, móda extravagance manýry, plastická chirurgie, medicína... Školní vzdělání, 1983 – 1986 ZDŠ...

 

Chcete další nášup perliček v životopisech? Tak se podívejte na náš první díl zde :-)

© JanaS, INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 14.07.2016 přečteno 4324x