Nejlépe placené obory

Víte, jak se pohybují platy v České republice? Které obory jsou doslova zlatý důl a kterým byste se raději vyhnuli, neboť vás jen stěží uživí?

 

To vše a mnohé další informace se dočtete v tomto článku.

 

Při výběru vysoké školy se studenti rozhodují na základě několika faktorů. Mezi ty nejdůležitější patří především nabízené studijní obory, cena studia, nabízené předměty, ale v neposlední řadě také uplatnění po dokončení vysoké školy. Otázka: „A kolik budu vydělávat?“ není úplně od věci.

 

Rodiče nás věčně živit nebudou, a abychom se mohli postavit na vlastní nohy, potřebujeme k tomuto kroku také dobře placené zaměstnání. Ne všechny nabízené studijní obory tuto jistotu ale nabízejí. Existuje mnoho takových, po jejichž absolvování mladému člověku nezbude jiná možnost, než se vydat zcela jiným směrem, což je docela škoda. A které obory patří v současné době mezi nejlukrativnější a nejlépe placené?

Seznam nejlépe placených profesí 

S lukrativními pracovními pozicemi a platy těchto zaměstnanců to vypadá následovně:

 

  • Inženýři elektronických komunikací včetně radiokomunikací: 61 016 Kč
  • Specialisté počítačových sítí (kromě správců): 55 735 Kč
  • Specialisté v oblasti práva a příbuzných oborech: 47 361 Kč
  • Systémoví analytici: 47 244 Kč
  • Lékaři specialisté: 46 050 Kč

 

Zdroj: Trexima – medián hrubých mezd

 

Jak to tedy vypadá například s tolik prosazovanými IT obory? S rostoucím tempem vývoje nových technologií a programů vzrůstají také požadavky zaměstnavatelů v oboru IT. Po svých zaměstnancích požadují neustále vzdělávání v oblasti software i hardware a jsou ochotni tuto práci i náležitě ocenit. V této situaci mají nespornou výhodu čerství studenti a absolventi, kteří jsou nabytí znalostmi ze školních lavic a čekají jen na to, aby je mohli účelně zužitkovat. Na níže uvedeném grafu můžete vidět, že průměrná hrubá mzda absolventa oboru informačních technologií se pohybuje mezi 32 – 37 000 Kč. Po zdanění je samozřejmě nižší, ale i tak to není vůbec špatný začátek, v porovnání s ostatními obory.

Porovnání mezd i v ostatní oborech

 Graf Porovnání mezd v oborech

 

Dále můžete z grafu vidět, že oblast financí a pojišťovnictví je na tom shodně výrobou a rozvodem elektřiny, což je velice rizikové povolání, a proto jsou zde platy vyšší. Naopak v oblasti pohostinství, administrativy či zemědělství se platy pohybují skutečně nízko, v rozmezí 12 – 18 000 Kč hrubého.

Požadavky studentů/absolventů

Studenti si velmi dobře uvědomují, jak se situace na trhu práce vyvíjí, a proto se tomuto trendu snaží uzpůsobit i svá očekávání. S největší pravděpodobností již na pracovním pohovoru obdržíte od personalisty dotaz, jakou máte představu o svém nástupním platu.

 

Svou odpověď byste si měli opravdu dobře promyslet a také se informovat, jaké platové ohodnocení konkrétní firma nabízí na obdobnou pozici, o kterou se ucházíte. Požadavky absolventů na svůj nástupní plat klesly zhruba o 5 000 Kč, to znamená, že na otázku: „Jakou si představujete výši svého nástupního platu? většina z nich uvádí sumu okolo 22 000 Kč hrubého. Jelikož je volných pracovních míst na atraktivní pozice čím dál méně, musí studenti slevit i ze svých požadavků. V současnosti jim nevadí, že by za prací museli dojíždět, a ani to, že se musí spokojit s menší sumou peněz, než původně očekávali.

 

Jakým způsobem si tedy absolventi mohou zajistit vyšší plat? Jednou z možností je například práce v zahraničí. Například na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí můžete najít volná místa v zahraničí a další důležité informace. Více na: https://portal.mpsv.cz/eures.

Mzda podle dosaženého vzdělání 

 Graf Mzda podle dosaženého vzdělání

 

Opět můžete dle průzkumu vidět, že výše platu je úměrná výši vzdělání. Například v oblasti obchodování má středoškolák až o 7 000 Kč nižší nástupní plat než vysokoškolák. U jiných oborů už není rozdíl tak markantní, avšak i o 30 % nižší plat člověk zásadně pocítí. Jak si můžete také všimnout, bakalářské vzdělání se řadí na stejnou úroveň jako vyšší odborné. Studentů bakalářského programu přibývá, a proto jsou i platově odděleni od těch ostatních, kteří mají alespoň magisterský stupeň.

© , INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 21.06.2013 přečteno 11161x