Jenom vzdělání nestačí…

Přestože máte vystudovanou střední či vysokou školu, stále nejste pro zaměstnavatele „ten pravý kandidát.“ Co je tedy kromě vzdělání klíčem k úspěchu?

 

V tomto článku se dozvíte, jaké další prvky jsou pro uchazeče důležité pro přijetí do pracovního poměru. 

 

Požadavky zaměstnavatelů jsou čím dál víc přísnější a na pozice, kde dříve stačil výuční list nebo maturitní zkouška, dnes pouze s těmito listinami neuspějete. Vysokoškolské vzdělání alespoň na úrovni bakalářského stupně je v současnosti téměř běžnou rutinou absolventů, kteří se ucházejí o práci. Bohužel se ale stále častěji setkáváme s neúspěchem těchto mladých lidí, kteří si zkoušejí najít po absolvování vysoké školy svoje první zaměstnání. Důvodem v drtivé většině případů bývá právě nedostatek praxe v oboru. Zaměstnavatelé mají k tomuto kritickému bodu ve svých požadavcích na uchazeče několik pádných důvodů.

Proč je pro zaměstnavatele praxe „až na prvním místě“?

Tuto situaci zná zřejmě každý, při procházení zajímavé nabídky práce narazí čerstvý absolvent na zásadní problém – PRAXE! Všichni požadují praxi v daném oboru alespoň jeden rok (v lepším případě). Kde ji ale má mladý člověk během studia získat? Pracovní příležitosti, které se mu ve většině případů naskytnou, jsou pokladní v supermarketu, operátor call centra nebo výživový či finanční poradce. Ti, kteří mají to štěstí se uchytit někde v oboru již při škole, si tuto pozici drží, jak se dá, aby zde mohli ihned po absolvování školy nastoupit na plný úvazek, a tak nemají potřebu svou praxi uplatňovat v jiné firmě.

 

Pro ty, kteří po škole hledají svou první práci, která se týká studovaného oboru a předtím neměli možnost své znalosti uplatnit i praxi, bude hledání zaměstnání problém. Zaměstnavatelé studentům bez praxe příliš neholdují. Důvodů je hned několik, a to například riziko, že po zaškolení takového absolventa si tento mladý člověk po nějaké době vyhlídne lukrativnější zaměstnání s tím, že praxi získá právě ve firmě, do které nastoupil na své první místo. Někdy firmy naráží na neochotu ze strany absolventů dále se vzdělávat nebo znalosti, které studenti získali během studia, nedokážou aplikovat ve firmě na reálných situacích a problémech.

Cizí jazyk je nutností!

Myslíte si, že absolvováním státní zkoušky a získáním titulu vše končí? Tak to jste na omylu. Kromě výše uvedené praxe je dalším stěžejním požadavkem cizí jazyk na komunikativní úrovni, většinou angličtina. Proto je vhodné věnovat se cizímu jazyku intenzivně již během studia, abyste poté na trhu práce měli další plus. Jeden cizí jazyk je nutností, druhý výhodou. Zaměstnavatel ocení, když se dokážete domluvit alespoň dvěma cizími jazyky, protože v České republice v současné době působí mnoho zahraničních firem, kde je běžná každodenní komunikace s kolegy či klienty právě v cizím jazyce.

 

Chcete být úspěšní i při absolvování pohovoru v anglickém jazyce? Zde nabízíme řešení: https://www.chc.cz/produkty-a-sluzby/jazykova-skola/kurzy-pro-verejnost/pohovor-a-zivotopis-anglicky.html

Jak to vypadá v číslech?

 

 Graf nezaměstnanost absolventů

Z výše uvedeného grafu můžete vidět, jak vypadala nezaměstnanost absolventů v předchozích třech letech. Hodnoty nezaměstnanosti vykazují klesající trend, a to z toho důvodu, že mnoho firem si uvědomuje skutečnost tohoto problému, a snaží se studentům či absolventům vyjít vstříc. Nabízí se hned několik možností, a to například trainee programy, stáže či praxe. Na této skutečnosti se ale také zobrazuje pokles počtu absolventů díky nižší porodnosti a zvyšující se počet lidí, kteří chtějí dosáhnout vysokoškolského vzdělání. Do této skupiny tedy můžeme zařadit i lidi v produktivním věku, kteří studují vysokou školu při zaměstnání. Je logické, že nejhůře hledají práci lidé s nejnižším vzděláním, což můžeme vidět i grafu nezaměstnanosti.

© , INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 25.07.2013 přečteno 5452x