Barman není pingl aneb rozhovor s majitelem Baru, který neexistuje

Máte pocit, že barmani jsou pouze takoví „pinglové“, kteří vás obsluhují, a jejich práce není až tak důležitá? Pak vás vyvedeme z omylu.

 

Povolání barmana je prestižním zaměstnáním, ač se to tak nemusí zdát. Popovídali jsme si s Honzou Vlachynským, který ještě se svým parťákem provozuje 2 úspěšné bary (Bar, který neexistuje a Panda Circus) v Brně, abychom vám více přiblížili tuto profesi.

Jak lidé vnímají profesi barmanů?

Kdysi to bývala nóbl profese stejně důležitá jako lékař nebo právník. Po čase se její důležitost vytrácela, až přišla doba temna. Barmanská práce přestala být prestižní. Rodiče některých našich nováčků, kteří studují výšku, může ranit mrtvice, když se dozví, že pracují v baru. No teda alespoň do té doby, než se k nám podívají. Jsem rád, že se v dnešní době vše obrací k lepšímu a pomalu začíná růst atraktivita tohoto oboru.

Co je super na tom být barmanem?

Máte mnoho příležitostí se potkat se zajímavými, inspirativními a super lidmi. Když někomu zlepšíte večer, tak on vám to vrátí nazpět. Dále začnete vnímat různé věci jinak a říkat si, jak to, že jsem to předtím neviděl. Barmanství je intenzivní práce, která je psychicky i fyzicky náročná, ale když ji děláte dobře, máte z ní dobrý pocit. Když pracujete v týmu, tak nemáte kolegy, ale přátele, protože přetvářka při naši práci neobstojí.

 

Barmani

 

To mi potvrdil i jeden Honzův zaměstnanec, kterého jsem odchytla při svém odchodu a zeptala se jej na stejnou otázku. Přesněji odpověděl: „Je to akční práce, kde můžete potkat velice zajímavé lidi a navíc víte, že jim skleničkou dobrého koktejlu uděláte radost a zlepšíte tak den. “

Jaké jsou platové podmínky?

Mzda se u nás odvíjí podle toho, na které pozici se pracovník právě nachází.


Pro představu: pokud se budeme bavit o nějaké základní mzdě, tak ta se pohybuje mezi 75-195 Kč/h + dýška. Nováčci při zaučování začínají na 75 Kč/h a vypracovávají se postupně nahoru.

 

Většina našich zaměstnanců má hodinovku okolo stovky. Více než 80% našich lidí pracuje mimo večerní směny, tzn. chodí do baru přes den se učit novým věcem, míchat nové drinky atd.

 

Toho si samozřejmě více ceníme a řádně odměňujeme.

Odchází od vás pracovníci?

Samozřejmě sem tam někdo odejde, ale je to mnohem méně, než jsme čekali. Pokud se někdo rozhodne, že nás opustí, tak je to některý z následujících důvodů:

 

1) Odchod do zahraničí - když někdo z baru odchází a chce nadále pracovat v této profesi, tak nejde pracovat do jiného baru v Česku, ale cestuje do zahraničí a to konkrétně do měst Londýn, Sydney apod.

2) Odjezd mimo Brno - Část našeho týmu tvoří studenti, kteří jsou s námi na DPP. Občas se stane, že se kvůli škole přemístí do jiného města či země, ale když se vrátí zpět do Brna, pokračujeme ve spolupráci.

3) Vyhození - Už se nám stalo, že zaměstnanec hrubě porušil pracovní kázeň a museli jsme ho vyhodit. Není to sice časté, ale je to o to více nepříjemné.

4) Změna povolání - Často najímáme lidi, kteří s naší profesí nemají zkušenosti. Má to své velké výhody, ale občas po pár měsících zkrátka zjistí, že to není nic pro ně.

Jaký je typický den barmana?

Není to jen o práci v noci. Pokud je barmanství pro vás kariéra, tak tím žijete, sledujete trendy a neustále se učíte. Spousta lidí přichází přes den ve svých volných chvílích, kdy vymýšlí vylepšováky pro práci a míchají i testují nové koktejly. Celá směna je dost náročná, a proto je potřeba si odpočinout a připravit se na večer. V 15:00 přichází barmani, probírají novinky, chystá se bar na večer a řeší se různé problémy. Zbytek týmu přichází v 16:45 nebo i později.

 

Jakmile se otevře bar, tak začíná míchání drinků, komunikace se zákazníky a to až do zavíračky.

 

Po směně se samozřejmě musí bar uklidit.

 

Bar, který neexistuje

A jaký by měl být pravý barman?

Vždy je to o lidech. Barmani musí mít určité vlastnosti, které jsou pro jejich práci velice důležité. Mrkněte na povedené video www.hledamekamose.cz, které vám vše objasní.

Jsou lepší lidé, kteří projdou barmanským kurzem a nebo laici?

Upřímně, nejradši přijímáme laiky a ještě nejlépe vysokoškoláky. Hned vám řeknu proč. Většina barmanských kurzů stojí v tuzemsku za houby. Plno lidí si myslí, že projdou kurzem a mají vyhráno, ale není to tak. Tento obor se neustále vyvíjí a je dynamický. Je proto potřeba se neustále vzdělávat a posouvat dopředu. Měli jsme pár kandidátů s kurzy a vystudovanou hotelovkou, ale neosvědčili se nám, protože si mysleli, že už vše umí.


A proč upřednostňujeme vysokoškoláky? Protože ví, jaké to je, učit se spoustu materiálů a mají větší obecný rozhled, který je také důležitý pro tuto práci. Můj kolega, teď už partner, se kterým rozjíždíme další brněnský podnik, vystudoval VUT stavárnu.

 

Drink


Když jeden náš kolega začínal, byl úplný laik. Dokonce ani pořádně neuměl vše, co máme na lístku, ale dokázal doporučit i prodat drink podle barvy (byla to červená) a zákazník byl naprosto unešený.

S jakými pracovními pozicemi se můžeme u vás v baru setkat?

doorman“ Tato pozice je určená pro nováčky. Vaší náplní práce je první kontakt s hostem a jeho usazení.

busser“ Jedná se o pomocníka číšníka.

barback“ Člověk, který je pomocnou rukou pro barmana. Doplňuje led, umývá nádobí a dělá další pomocné práce.

číšník“ Na pozici číšníka se zaměstnanci připravují od několika měsíců až po rok, protože je potřeba náročné školení. Musí se perfektně naučit veškeré procesy v baru, zbožiznalství a také trénujeme softskills.

barman“ Jestli se stanete barmanem, záleží čistě jen na vás. U nás za barem nepracuje nikdo, kdo by předtím nedělal na pozici číšníka minimálně rok. I zde je potřeba projít náročným barmanským školením, které trvá 40-80 hodin.

 

Koktejl

Co by měl mít bar (mimo váš), ve kterém byste se chtěl napít?

V prvé řadě se musím v tom podniku cítit vítaný. Nemusí mít všechno špičkové, ale na prvním místě je člověk. Takže pokud přijdu někam, kde nejsou pohostinní a číšníci jsou zpruzení, odcházím. Podniky často hřeší na to, že mívají plno, protože se dostáváme z krize. Takže mají pocit, že se o hosty nemusí tolik starat.

Co byste poradil budoucím barmanům?

Učte se a makejte na sobě. Buďte otevření a nebojte se nových věcí.

 

A jaký je můj osobní pocit z Honzy a jeho barmanů? Upřímně, dost mě překvapilo, že o půl jedenácté dopoledne se mu bar hemžil pracovníky, kteří si přišli třeba jen přečíst materiály, testovat nové drinky atd. To se v dnešní době moc nevidí a jsem ráda, že takový systém u nás funguje i jinde než ve velkých korporátech.

 

Nabídky práce barman/číšník zde>>

© JanaS, INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 04.05.2016 přečteno 6324x