Napište si motivační dopis snů

Na internetu naleznete velké množství článků, jak správně napsat motivační dopis. Dáme Vám dobrou radu: NEŘIĎTE SE JIMI! A proč? Protože pak tvoříte několik hodin motivační dopis, který drtivá většina personalistů ani nečte. Není to z toho důvodu, že by nechtěli, ale protože nemají dostatek času, který by motivačnímu dopisu věnovali. V článku se dozvíte tipy a triky jak napsat trendy motivační dopis.

Co je cílem motivačního dopisu?

No přeci, abyste zaujali personalistu, který Vás pozve na pohovor. Žádný jiný cíl v tom nehledejte. Hlavní myšlenkou motivačního dopisu je dobře popsat zaměstnavateli svoji motivaci do práce, i když je negativní. Je důležité příjemce (personalistu) zaujmout aby si vůbec přečetl Váš životopis. Nebojte se napsat do dopisu, že hledáte práci v místě bydliště, protože Vás nebaví nebo je pro Vás finančně náročnější do ní dojíždět. V tomto případě berte v potaz, že se Vám zhorší vyjednávací pozice u zaměstnavatele, protože ví, že nemáte moc na výběr.

Jak dlouhý by měl být text dopisu?

Text by měl být krátký a hlavně napsaný „originálně“. Délka odstavce by měla být 6- 8 vět, protože jak jsme již psali v úvodu, personalisté nemají čas pročítat 2 stránkové romány, proč byste chtěli pracovat u nich ve společnosti. Nebojte se napsat text, který vybočuje z řady, protože právě ten Vám může zajistit místo u pohovoru.

Co nepatří do motivačního dopisu?

Už dávno odzvonilo dobám, kde uchazeči v první větě aktivně psali, kde na inzerát narazili. Proč? Protože pokud personalistu tato informace zajímá, zeptá se Vás při pohovoru. Nezkracujte si zbytečně čas, který náborář má na Váš motivační dopis, textem, který mu nedá potřebnou informaci.

Rozhodně NEPIŠTE:
• Viděl/a jsem vaši nabídku na -> NIC NEŘÍKAJÍCÍ VĚTA;
• Umím tohleto a tamto -> OPAKOVÁNÍ INFORMACÍ Z ŽIVOTOPISU;
• V minulosti jsem pracoval jako -> DALŠÍ OPAKOVÁNÍ ŽIVOTOPISU;
• DÁVEJTE SI POZOR NA PRAVOPISNÉ CHYBY;
• Rozhodně nepište, ŽE SI DLOUHO HLEDÁTE PRÁCI – je to ukázka toho, že vás nikde nechtějí nebo jsou s Vámi jiné problémy.

Struktura motivačního životopisu

(bavíme se o motivačním dopise, který vkládáte do příloh)

1. Oslovení

Také jinak zvaný úvodní pozdrav. Protože jsme slušně vychování lidé, začneme pozdravem (Dobrý den), ale jen v případě, pokud neznáme konkrétní osobu. Pokud znáte jméno personalisty, kterému posíláte životopis, je vhodné jména do oslovení zařadit např. Ing. Chciprácová-> Vážená paní inženýrko Chciprácová nebo Vážený pane Chcipráci,…

Motivační dopisy by opravdu měly začínat oslovením dané osoby a nikoliv oslovením dobrý den. Bohužel jen zřídkakdy tušíte, komu se motivační dopis dostane do rukou. Tudíž je lepší, napsat pouze dobrý den než Vážená paní personalistko nebo Vážená slečno vedoucí. U žen se vyskytuje problém v tom, že nevíte, zda je dotyčná paní nebo slečna.

TIP: Pokud napíšete konkrétní oslovení, máte větší šanci, že dotyčná osoba bude vašemu dopisu věnovat větší pozornost.

2. Na jakou pozici se hlásíte
Místo nějaké zbytečné informace o tom, kde jste našli inzerát, raději napište, na jakou pozici se hlásíte,např. ucházím se o pracovní pozici Manažer výroby, protože (informačně hodnotný úvod)

3. Proč chcete u dané společnosti pracovat
Jedná se o vaši motivaci, což je pro personalisty užitečná informace. Mezi lepší příklady patří:

Chtěl bych u Vás pracovat protože:
• mě baví práce s lidmi (prodavačka, personalista, číšníci apod.);
• výším společnosti obrat i zisk (obchodní zástupci, jednatelé apod.);
• jsem počítačový nerd a programuji dnem i nocí (programátoři);
• rád pomáhám lidem a řeším s nimi problémy (pracovník zákaznického callcentra apod.).

Vyvarujte se:
• protože chci větší výplatu (budeme mu muset pořád zvyšovat plat);
• protože jste obrovská mezinárodní společnost (to je každá druhá);
• protože dlouho pracuji v oboru (neumíte nic jiného?!);
• protože mi Vás kamarád doporučil (zřejmě nevíte co dalšího napsat);
• protože musím uživit rodinu (oddělá si povinný počet hodin a nic nového společnosti nepřinese);
• protože se umím uplatnit všude (žádná motivace).

4. Výzva k akci (nahlédněte do mého životopisu)
Je dobré zaimplementovat výzvu k tomu, abyste personalistu pobídli k náhledu do vašeho životopisu, např. Když si přečtete můj životopis, zjistíte, že mám dlouholeté zkušenosti na pozici prodavačky v obchodním centru… -> jednoduše odkážete na informace uvedené v životopise.

5. Pozvání na pohovor (opět výzva k akci)
Po přečtení celého motivačního dopisu musíte personalistu přimět, aby Vás na pohovor opravdu pozval. Zkuste to jemně a neinvazivně např. Doufám, že se brzy setkáme u osobního pohovoru nebo Ráda Vám zodpovím více informací u osobního pohovoru apod.

6. Pozdrav a podpis
Je slušné se s personalistou rozloučit a nezapomeňte se jako u písemky podepsat!

TIP: POKUD NENÍ MOTIVAČNÍ DOPIS VYŽADOVÁN V PŘÍLOZE, MŮŽETE JEJ VESELE POUŽÍVAT JAKO TĚLO EMAILU -> UŠETŘÍTE TÍM ČAS A HNED ZAUJMETE.

Vzorový motivační dopis

Podívejte se na vzorový motivační dopis od členky našeho Inwork týmu, se kterým měla velký úspěch i u nás. Na většinu pohovorů byla pozvána. Uvidíte, že se s motivačním dopisem dá pěkně pohrát a také můžete být originální.

 

Vážená paní Zetžet,

ucházím se o pracovní pozici Junior HR Business Partner, protože miluji práci s lidmi, i když to s nimi kolikrát není jednoduché. Již tři roky působím v personální agentuře, jak zjistíte z mého životopisu. Hlavní gro mé práce je nejen jednání s personalisty či jednateli společností, ale i řešení pracovně-právní problematiky s pracovníky. Chtěla bych pracovat ve vaší společnosti, protože si chci nadále prohlubovat znalosti i zkušenosti v této oblasti a zároveň se chci podílet na další tvorbě vaší podnikové kultury. Tím, že mne pozvete, na pohovor nic neztratíte, ba naopak možná získáte osobu, kterou hledáte.

Přeji pohodový den a nashledanou

Bc. Dvojtévé

Tipy na závěr

• vytvořte si soubor s 2-3 obdobnými motivačními dopisy;
• upravujte je podle konkrétní pozice;
• vyhledejte si společnost, která nabízí pracovní místo, a snažte se najít email na personalistu, který je uvedený u pozice (personalisté často preferují aktivní uživatele, před těmi kteří jen odešlou vyplněný formulář);
• když není vyžadován motivační dopis, zkopírujte si svůj vytvořený do těla emailu (nezabere Vám pak tolik času smolení náplně obsahu mailu);
• snažte se vystoupit z řady nudných motiváků svojí představivostí, ale musíte najít tu správnou mezi a nepřehnat to!

Gratulujeme! Právě jste se stali odborníky na psaní motivačních dopisů. Přejeme úspěšný lov na personalisty. :-)

© JanaS, INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 04.06.2015 přečteno 25177x