Pomáhat a chránit ...

Ztotožňujete se s tímto heslem na dveřích policejních aut a zauvažovali jste někdy o povolání policisty? Nejste si jistí, co všechno musíte splnit u výběrového řízení a přemýšlíte, kolik si takový policajt vydělá? Nebo spíš patříte k těm, kteří si z nich rádi utahují a myslí si, že tato práce obnáší jenom jezdit si v autíčku s houkačkama, rozdávat pokuty a brát krásný plat za to, že se tváříte přísně?

 

My teď máme pro vás rozhovor se zkušeným strážníkem Miroslavem Hlouškem, který nám nastínil, jak to s muži zákona a jejich prací opravdu je.

Popiš nám svou cestu k práci policisty.

K práci policisty mě přivedla náhoda. V pohovoru před odvodem na povinnou vojenskou službu jsem byl dotázán, zda bych nechtěl pracovat u Policie ČR - souhlasil jsem, že se o to pokusím.

 

Po úspěšně vykonaných pohovorech, psychotestech, zdravotních prohlídkách a testech tělesné zdatnosti jsem nastoupil v dubnu 1990 k Vojsku Ministerstva vnitra na povinnou vojenskou službu na 5 měsíců se zaměřením na budoucí působení u policie. Následovalo studium na tehdejší Odborné nástupní škole Ministerstva vnitra. Po škole jsem nastoupil do Brna k Pohotovostní motorizované jednotce (zabývala se výjezdy k případům, u kterých lidé volali na linku 158) a v roce 2002 jsem nastoupil k Obecní policii v Bílovicích nad Svitavou, kde působím dodnes. Mám na starosti zejména záležitosti veřejného pořádku, dopravu, prevenci na katastrálním území Bílovic. 

Co všechno musí splňovat uchazeč o tuto práci?

Co musí policista nebo strážník obecní policie splňovat je vcelku stejné - občanství ČR, musí mít minimálně maturitu nebo absolvuje Policejní akademii. Pak musí byt budoucí policista tělesně a duševně schopný, zdravotně zcela v pořádku. Psychotesty bývají často kamenem úrazu, jedinec nesmí být labilní, stydlivý, agresivní ani přecitlivělý. Testy kromě těchto "slabostí" odhalí i inteligenci, požadováno je IQ kolem 110. Fyzičku prověří člunkový běh, běh na 1000 metrů, celomotorický test, kliky. Uchazeč dále nesmí podnikat, byt členem politické strany ani mít zápis v rejstříku trestů.

 

Ani v průběhu zaměstnání není ještě vyhráno. U obecní / městské policie musíme vykonávat pravidelné prolongační zkoušky před komisí Ministerstva vnitra každé 3 roky. Probíhají testy a ústní zkoušky z pravidelné střelby, taktiky a fyzické schopnosti. U Policie ČR se zkouška dělá pouze jednou, poté je jen školení v délce 7-14 dní.

 

Policajt

Jaký je rozdíl mezi státní policií (Policie ČR) a městskou / obecní policií?

Rozdíl je zejména v tom, že PČR působí na větších územích, spadá přímo pod Ministerstvo vnitra. Obecnou / městskou policii řídí starosta obce / města nebo člen zastupitelstva. PČR má tedy i větší pravomoci. Na rozdíl od obecní / městské policie šetří trestné činy, obecní policisté jen podezření a spáchání trestného činu ihned předává PČR. Tyto dvě složky jsou si ale naprosto rovné, jelikož se řídí stejným zákonem.

Mnoho lidí vnímá povolání mužů zákona jako rizikové, jak to vidíš ty?

Samozřejmě si myslím, že tato práce nebezpečná je. Tito zaměstnanci slouží jak ve dne, tak i v noci, což přináší fyzickou i psychickou zátěž. Setkávají se s nebezpečnými lidmi (osoby celostátního pátraní, uprchlíci, vězni, pacienti atd.), potencionálně nemocnými lidmi (bezdomovci) a zvířaty.

 

Nikdy člověk neví, s kým jedná. Práce je vykonávána za jakýchkoliv meteorologických podmínek (smog, déšť, mráz, vedro) a vyžaduje pohyb ve velmi husté dopravě ve větších městech, obcích a okolí.

A jaký byl Tvůj nejakčnější zážitek?

Bylo to v Brně u Pohotovostní motorizované jednotky - pronásledování ujíždějícího vozidla ze středu Brna až do obce Tišnov i se střelbou po vozidle s úspěšným koncem. Bez způsobení zranění- škoda na vozidle nepatrná. Muž byl tehdy pod vlivem drog a alkoholu, bylo po něm vyhlášeno celostátní pátrání a vozidlo bylo odcizeno v centru města. A asi nejsmutnější bylo, když na Dni dětí spadlo letadlo, kdy dvě malé děti s dědečkem a pilotem nepřežili. Bohužel i na toto musí být policie připravena. Akčních zážitků bylo mnoho a bylo by to na dvě strany.

Jaké výhody máš díky svému povolání v civilním životě? Co by se stalo, kdybys například v autě sám nafoukal nějaké to promile?

Výhody jako policista / strážník vcelku nemám. Řídit pod vlivem alkoholu i jiné vážné porušení zákona je nepřípustné a většinou je ukončeno výpovědí ze zaměstnání.

A jak je to s výsluhami?

Výsluhu lze získat pouze u PČR po odsloužení minimálně 15 let (současný zákon).

 

Za mého působení stačilo odsloužit 10 let.

Můžeš nám prozradit, kolik si policisté můžou vydělat?

U obecní / městské policie se plat skládá z několika složek, rovněž záleží na odpracovaných letech. Základní plat je cca 14 tis. hrubého, k tomu máme příplatky za noční, svátky, soboty a neděle + osobní ohodnocení, rizikový příplatek, někdy odměny. U mě konkrétně v průměru měsíčně do 19 tisíc čistého.

 

U PČR si v současnosti už nejsem zcela jist, ale v roce 2002, když jsem odcházel, tak byl můj čistý příjem min. 18 tis. čistého, záleželo taky na oněch příplatcích. Teď hodně záleží i na pracovním zařazení. U řadového policisty se plat pohybuje mezi 19-22 tis. čistého. Samozřejmě kriminalista specialista nebo vedoucí pracovník je ohodnocen lépe. Nastupující policisté či strážníci mají cca o 4 tis. méně.

Máš nějaký oblíbený policejní vtip :-)?

Vtipy o policistech žádné nejsou, protože je všechno pravda. Oblíbených mám asi 50 :-).

© Eliška, INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 14.12.2015 přečteno 3628x